Blog

Waarom niet? Featured

Written by
Rate this item
(0 votes)

Overweging op zondag 19 december 2021         PG De Open Hof ~ Oud-Beijerland

 

vierde zondag van Advent; vandaag worden ouders J en D en hun kinderen gedoopt; ook wordt de kleine J gedoopt.

 

uit de Bijbel: Handelingen 8: 26-36

 

schatbewaarder

Er was eens een koningin in een ver land, Sjeba. (1 Koningen 10)  Zij had in de verte gehoord van Israël en diens koning Salomo. Hij zou vervuld zijn van goddelijke wijsheid en antwoord weten op de grote vragen van het leven. Daarom reisde zij van Sjeba naar Israël, met geschenken, waaronder goud en wierook. En ze had niet alleen geschenken bij zich, maar ook vragen, verlangens, honger in haar hart. Zij wilde zelf ervaren hoe de God van Israël zijn wijsheid en liefde gaf aan Salomo en het volk dat hij regeerde. Het is nog groter en mooier dan zij zich had voorgesteld. Het verhaal gaat dan Salomo en de koningin van Sjeba méér dan vrienden werden en dat zij elkaar hebben liefgehad. Meer dan een verhaal is het een droom: dat Gods liefde en zijn beloften voor de wereld vanuit Israël de wereld zouden raken. Dat koningen vanuit alle windstreken de koning van de vrede zullen vinden en hem zullen eren met geschenken. (Psalm 72: 10 en Matteus 2)

 

Uit Sjeba – we noemen het tegenwoordig Ethiopië - komt ook de schatbewaarder van de koningin. Hij had dezelfde reis gemaakt als ooit langgeleden, van Sjeba naar Jeruzalem en nu weer terug. We kunnen ons afvragen of hij heeft gevonden waar hij naar zocht. Want we weten dat hij als buitenlander de tempel niet verder inkomt dan de voorhof der heidenen. En als eunuch, een verminkte man, zal hij nooit deel kunnen worden van Gods gemeente, zegt de Tora. (Deuteronomium 23:1) De schatbewaarder staat met 2-0 achter maar helemaal met lege handen is hij niet vertrokken uit Jeruzalem. Hij heeft een souvenir gekocht, een boekrol met de tekst van Jesaja. Onwetend heeft de schatbewaarder een echte schat in handen. En hij begint er in te lezen, hardop. Het is een verlaten weg. Niemand die hem hoort; niemand om mee te praten over die wonderlijke tekst.

Zou het over hem gaan? Ooit is hem zijn mannelijkheid afgenomen. Als een lam naar de slachtbank… wel een hoge functie maar verder een rariteit, iemand om uit te lachen. Nakomelingen zal hij nooit krijgen. Over wie heeft deze profeet het toch?

Gelukkig doet de hemel mee. Een engel van de Heer, de Geest….. En Filippus laat zich gelukkig sturen.

 

begrijp je wat je leest?

Twee en een half jaar geleden stapten J en D de Huiskamer in. Het was KOG-middag. De engel van de Heer en de Geest moeten er toen beslist iets te maken hebben gehad. Jullie hadden de wens om ergens bij te horen, om meer te weten van het geloof. Honger naar verhalen die jullie deels nog kenden uit jullie jeugd en het verlangen om gedoopt te worden samen met jullie kinderen. Jullie wisten wel dat er een schat op jullie lag te wachten maar hoe zat het ook alweer… Vanaf september 2019 gingen we samen op reis. Als Filippus naast de schatbewaarder mocht ik naast jullie gaan zitten om uitleg te geven.

Voor de kleine J begint de reis binnenkort. Als zij wordt voorgelezen door haar ouders, door haar opa’s en oma’s. Zij groeit op met de schat binnen handbereik en omringd door mensen die haar in geloof kunnen laten groeien.

Want leren in geloof, groeien in geloof, dat doe je samen. Voor wie alleen is, is de weg verlaten en eenzaam. De geloofsgemeenschap is altijd ook een leergemeenschap.

Met mensen die vragen stellen: over wie zou dit gaan, over mij? En met mensen die uitleg kunnen geven, die de schat toegankelijk maken.

 

Wat je leest, zegt Filippus, gaat over Jezus. De wijsheid en de liefde van God, waar lang geleden de koningin van Sjeba naar op zoek was gegaan, waren in hem tot leven gekomen. Om wat hij geloofde en uitdroeg werd hij mishandeld en vernederd. Maar hij  droeg het stilzwijgend. In alles liet hij zien dat hij dat lijden aanvaardde als gevolg van zijn roeping en geloof. Juist daarom is hij geloofwaardig voor de eerste gemeenteleden die vervolgd werden vanwege hun geloof (Handelingen 8:1vv) Zij weten ook wat lijden is en houden het vol vanwege Jezus. Want hij werd bevrijd van lijden en dood. Filippus zal zeker over Pasen gesproken hebben. Over dat nieuwe leven, die doorgang door de dood. En al pratend weet Filippus de oude woorden heilig vuur in te blazen en ontsluit hij de schatkist. De man die onvervuld terug kwam uit Jeruzalem wordt geraakt. Nu weet hij wat hij zocht. Kijk, water! Waarom zou ik niet gedoopt kunnen worden?

 

waarom niet?

Wat verhindert mij? leest de oude vertaling. Wat houdt me tegen? Op de vraag: waarom zou ik niet gedoopt kunnen worden? zijn allerlei antwoorden denkbaar. De man uit Ethiopië is een buitenlander, hij is een eunuch, hij weet nog te weinig…. We hadden tegen John en Denise kunnen zeggen: kom over een paar jaar nog maar eens terug. Of tegen de ouders van Julie: ze is nog te jong om het te begrijpen.

 

Of misschien beantwoorden soms voor onszelf soortgelijke geloofsvragen: er is zoveel dat me tegenhoudt. Ben ik wel goed genoeg in Gods ogen. Wat zullen de mensen denken. Kunnen we ons kind een goede geloofsopvoeding geven als we zelf nog zoveel vragen hebben. Er zijn soms genoeg hindernissen te overwinnen.

 

Waarom zou ik niet gedoopt kunnen worden? Waarom zou ik geen belijdenis doen? Waarom zou ik niet van harte deel uitmaken van Gods gemeente? Die vragen behoeven helemaal geen antwoord. En als we al antwoorden geven, getuigen ze al te vaak van onze zuinigheid; ze vertellen hoe mensen elkaar zo graag de maat nemen of hoe weinig vertrouwen we hebben in onszelf en Gods liefde voor ons. Het zijn antwoorden die mensen weghouden bij God, die de schatkist van Gods liefde afsluiten in plaats van openen. Laat ze maar komen, zegt Jezus over de kinderen. Laat ze maar komen, diegenen die het koninkrijk van God willen ontvangen. Houd ze niet tegen.

Wáárom zou ik niet gedoopt kunnen worden? Of: waarom zou ík niet gedoopt kunnen worden. Dat is een retorische vraag, een vraag die geen antwoord behoeft omdat het antwoord overduidelijk is. Waarom níet!

 

Filippus aarzelt niet. Het initiatief voor deze ontmoeting lag toch al niet bij hem! Hij doopt de man, gewoon langs de kant van de weg. Als de man is gedoopt vervolgt hij zijn weg vol vreugde. Hij blijft onderweg, een leerling.

Maar de verlatenheid van de weg, de leegte van zijn hart, zijn verdwenen. In de vreugde van de man wordt de grote vreugde weerspiegelt die we straks horen van de engelen:

wees niet bang, vandaag is jullie redder geboren! De mens naar Gods hart, die de weg van de liefde tot het einde toe wilde gaan. Het is de vreugde die hoort bij de oude droom die hier even tot leven komt: dat de volken zullen delen in Gods beloften voor de wereld. (lees bijvoorbeeld Jesaja 25:6 of Psalm 67:3)

Als de dingen bij elkaar komen: de Geest en de mens die wil laten sturen, de letter van het Woord en de betekenis, de lezer die het niet begrijpt en de woorden die tot leven komen, dan kan dat niet anders dan vreugde geven.

Read 148 times
More in this category: « Ja, ik wil! De geest van Kerst »