Blog

schatzoeken Featured

Written by
Rate this item
(0 votes)

overweging op zondag 7 juni 2020        PG De Open Hof ~ Oud-Beijerland

 

vieren in coronatijd

 

schat

In sprookjes staat het vinden van de schat gelijk aan het vinden van je bestemming, je roeping. Het is nooit rijkdom die de schat vormt, maar wijsheid en inzicht. Zo lazen we in Prediker. Je wordt er dus op een andere manier rijk van.

Diep van binnen snappen we dat allemaal. Onze schat is onze lief. We hebben schatten van kinderen of kleinkinderen. Onze rijkdom is niet de zekerheid die geld ons geeft maar de veiligheid van onze relatie. Onze schat is dat wat we voor geen goud kwijt willen. Vaak worden onze ogen voor die schat weer geopend als ons leven wordt afgestroopt en we die dingen kwijt raken waarvan we dáchten dat we zo nodig hadden (een baan, een huis, gezondheid).  

De schat die Jezus heeft gevonden is de liefde van God en het koninkrijk van de hemel. Daarvoor heeft Jezus alles opgegeven. Hij leeft in dienst van God. Hij zet alles op alles om de hemel op aarde te verwezenlijken. De schat die hij gevonden heeft, geeft zijn leven zin. En hij zou willen dat zijn leerlingen dat tot zich lieten doordringen.  

 

rijk

Van een schat vinden word je rijk. Het is niet zo’n raar beeld, dat Jezus gebruikt. In zijn tijd waren er geen banken en kluizen. Wie zijn geld veilig wilde bewaren verborg dat in de grond. Soms ging er iets mis. Dan kwam de eigenaar zijn schat niet ophalen en vond een ander hem. Laten we zeggen dat het een arbeider is die aan het werk is op die akker. Iemand die hard moet werken om zichzelf en misschien ook een gezin in leven te houden. Een dagloner voor wie het bestaan onzeker is. En dan struikelt hij over een schat. Zijn kostje is gekocht; zijn toekomst zal zorgeloos zijn.

Zó is het ook met het koninkrijk van de hemel, zegt Jezus. En als je het zo vertelt, lijkt het logisch en verstandig om Jezus daarin te volgen. Het geeft zekerheid. Het geeft de zorgeloosheid waarover Jezus het al eerder had: maak je geen zorgen over je eten, of je kleding. Daar draait het leven niet om.

 

Soms stuit je bij toeval op dat wat je nodig hebt. Of je herontdekt wat je leven nieuwe waarde geeft. Ik ontmoette ooit een mevrouw die zichzelf lang had weggecijferd. Haar leven bestond uit zorgen voor anderen. Tot zij alleen kwam te staan. In zichzelf ontdekte zij talent om te schilderen. Ik ontmoette haar bij haar eerste expositie.

Zo vínden we wat we wat ons leven verdieping geeft. Het is niet het kópen wat centraal staat in Jezus’ gelijkenissen. Het is het vinden. Openstaan voor de mogelijkheid dat in het alledaagse, in de akker van de wereld, nieuwe levensmogelijkheden verborgen zijn. Dat kan liefde zijn, of geloof. Het kan een beslissing zijn, een doel. Een woord van troost. Het is verborgen in dit leven om door jou gevonden te worden en er rijker van te worden.  

 

arm

Dan de koopman. Anders dan in de voorgaande gelijkenis weet hij precies waarnaar hij op zoek is en hij kent de waarde ervan.

Ik herken een modern mens in hem. Iemand die uitdagend werk heeft en daarmee alle dagen druk is. Hij (of zij) verdient er een goede boterham mee. Tot hij die ene parel vindt. De mooiste. En alles waarmee hij zijn brood verdiende verkoopt hij voor die ene.

Dat is niet logisch en verstandig, zoals de mens die akker kocht en daarmee zijn toekomst veilig stelde. Het is roekeloos. Waarvan zal de koopman nu leven? De aanschaf van deze schat heeft de toekomst onzeker gemaakt.

Zo ongerijmd is het koninkrijk van de hemel; je vindt het in het gewone leven en het maakt je rijker en je toekomst zeker. Maar het is ook datgene waarnaar je altijd op zoek was en waarvoor je alles op alles zet. Het is een roekeloze sprong in het diepe.

 

in een ander licht

De mens met de schat leeft zorgeloos omdat hij hoofd- en bijzaken weet te onderscheiden. De dagelijkse zorgen hoeven je niet zó in beslag te nemen dat je aan iets anders, of aan iemand anders, niet meer toekomt. Hij leeft met de zorgeloosheid van het geloof dat God ons zal geven wat we nodig hebben om bij te dag te leven. De God van Psalm 23: het ontbreekt mij aan niets; de God van het manna in de woestijn. De God die ons leven draagt, dag aan dag.

De man met de parel heeft een lichtere portemonnee maar is net zo zorgeloos. De glans van zijn parel werpt een andere glans op zijn leven. Hij weet nu dat het leven niet draait om financiële zekerheid of om bezit. Maar om het geluk en de liefde waarvoor je alles opzij wilt zetten.

 

in een ander licht

Zo, zegt Jezus, is het met het koninkrijk. Wie dat eenmaal gevonden heeft, zal dingen in een ander licht zien. Wat eerst belangrijk was, verliest zijn glans en wat van waarde is zal oplichten. Je gaat anders kijken. Wij zijn voor God de grootste schat. Mensen van zijn welbehagen. Kostbaar in zijn ogen. Als we zó naar anderen zouden kunnen kijken. Met ogen vol ontferming. Met ogen vol liefde en waardering. Met ogen die zien wat nodig is. Als we zó zouden kijken, zou dan die hemel op aarde niet dichterbij komen. 

Read 225 times

Related items