Blog

klein als een mosterdzaadje Featured

Written by
Rate this item
(0 votes)

overweging op zondag 5 juli 2020 in PG De Open Hof ~ Oud-Beijerland

 

In deze dienst stappen de achtste-groepers over van de kinderdienst naar de tienerdienst.

 

uit de Bijbel: Psalm 1 en Matteus 13: 31-32 uit de Bijbel in Gewone Taal

 

het kleinste zaadje

Herman van Veen zong voor zijn dochter Anne:

‘De wereld is niet mooi maar jij kunt haar een beetje mooier kleuren.’

De wereld is niet mooi.

We hebben als ouders, grootouders en als gemeente reden om ons hart vast te houden voor onze kinderen. Er is nog een wereld te winnen als het gaat om gelijkheid, om eerlijkheid, om barmhartigheid. Misschien zouden we het liefst alle rimpels voor hen gladstrijken. Alles weghalen waaraan ze zich zouden kunnen bezeren. Tegelijkertijd weten we ook dat we hen toe mogen vertrouwen aan de toekomst.

Een toekomst die wij, maar ook zij zelf, een beetje mooier kleuren. Jezus noemt dat consequent ‘Gods nieuwe wereld’. ‘Een nieuwe wereld’ is een enorm ideaal, omgeven met hooggespannen verwachtingen. Niet aan beginnen, zou je denken. Je brandt eraan op. Je raakt teleurgesteld, gedesillusioneerd. Je kunt je maar beter bekommeren om je eigen hachje en anderen moeten zelf maar zien. Maar dat ideaal, dat eigenlijk Gods droom is voor de mensen, wordt door Jezus teruggebracht tot minimale proporties. Het is een zaad. Zelfs het kleinste zaad van allemaal. En God heeft dat zaad geplant in zijn woord, in Jezus zijn Zoon, en daarmee heeft Hij dat zaad ook geplant in ons. God vertrouwt op dat zaad. Het heeft groeikracht. Ze kunnen uitgroeien tot bomen van mensen, waar je onder kunt schuilen, waar je je in kunt nestelen. God vertrouwt erop dat wij de wereld een beetje mooier zullen kleuren. De vraag is of wij dat ook doen. 

groei

Ook Jezus’ leerlingen hebben aan zichzelf getwijfeld of Gods vertrouwen op hen wel terecht was; of die nieuwe wereld er echt door hen zou kunnen komen. Geef ons meer geloof, zeiden ze. (Luc 17: 6; verg. Mat 17:20) Maar Jezus zei: een mosterdzaadje is genoeg.

Wij verwarren een groot geloof te makkelijk met zekerheden en waarheden; met aannames van ons hoofd. Een bouwwerk dat groter en groter wordt en waarin we ons veilig wanen. Maar een beetje vertrouwen is genoeg om veel voor elkaar te krijgen. Je kunt er bergen mee verzetten. Een klein beetje vertrouwen geeft je moed om te doorstaan wat er op je af komt; het geeft je de steun om vol te houden. Dat kleine beetje vertrouwen is de aarde waarin je wortelt; dat is God. 

Wij zijn niet in ons eentje voor alles verantwoordelijk. Dat kleine mosterdzaadje, de droom van Gods nieuwe wereld, in ons geplant, groeit bijna vanzelf. Het geeft rust om te weten dat niet alles van ons afhangt. God is altijd deel van onze inspanningen. Hij blijft verantwoordelijk voor wat hij heeft gezaaid. Een deel van onze groeikracht is Hij. Daarom mogen wij onszelf aan hem toevertrouwen maar ook onze kinderen. Hoe zij ook tot bloei zullen komen, God zal daar altijd deel van zijn.

 

de grootste

Nog een laatste gedachte.

Als volwassenen zijn wíj het die vol vertrouwen zaadjes planten in de kinderen die aan ons zijn toevertrouwd. Hun groeikracht zit in alle goede dingen die wij erin hebben gestopt. Én in ons vertrouwen. Ze mogen op hun eigen prachtige manier tot bloei komen. 

Misschien helpt het om voor onszelf terug te denken aan wie een zaadje heeft geplant in ons leven; een zaadje dat tot een verrassend resultaat heeft geleid.

Het kan iemand zijn die op een belangrijk moment precies het goede tegen ons heeft gezegd; een leraar op school, een rolmodel, iemand die ons enthousiast heeft gemaakt voor het werk dat we zijn gaan doen of de roeping die we op ons hebben genomen. Wie zijn de mensen die het zaad van geloven, hopen en liefhebben in ons hebben geplant? En wat voor mooie boom zijn wij geworden?

 

vogels

Onze kinderen zijn als vogels die nestelen in onze takken. Op een dag vliegen ze uit. Gelukkig zijn wij als wij in hen hoopvolle kiemen van een nieuwe wereld zien. Gelukkig zijn wij als wij in kleine dingen, zelfs heel kleine, Gods betrokkenheid zien. Gelukkig zijn we als we durven aannemen dat Gods koninkrijk nooit kleiner kan worden dan een mosterdzaadje. Alleen maar groter. 

Read 510 times